2011-11-28 09:43:28• hírek • Szatmár.ro

Testvéreikkel együtt

A Lelkipásztori Napokon kiértékelték az elmúlt tematikus évet, a Szeretetszolgálat Évét, és felkészültek a következő, két éves lefutású Misszió Évére.

November 25. és 26-a között zajlott a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye értékelő, tervező és közvetítő műhelytalálkozója, a Lelkipásztori Napok, mely az elmúlt évekhez hasonlóan egybehívta mindazokat, akik az egyházmegye életében aktívan, tevékenyen részt vesznek, közösségeket vezetnek, képviselnek. A péntek délután kezdődött rendezvény célja volt lezárni, értékelni a Szeretetszolgálat Évét, és Adventtel megkezdeni az új tematikus évet, a Misszió Évét, mely két éves időtartamban kerül majd feldolgozásra.

A program a Szent János apostol és evangélista templomban szentmisével vette kezdetét, melyet jelenlevő paptársaival Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutatott be. Prédikációjában az elmúlt évet sikeresnek ítélte meg: „Az evangéliumot szeretnénk megélni, de különböző témákon, eseményeken keresztül. Az év, amit most magunk mögött hagyunk, így kapta a Szeretetszolgálat Éve címet. Ez az év csodálatos volt. Visszatekintve úgy érzem, hogy gazdagodtunk azáltal, hogy a Jóisten adott lehetőséget jót tenni másokkal. Ha pedig Isten megadta ezt a kegyelmet, hogy mi adhattunk valami szépet, akkor örömmel tekinthetünk vissza."

A szentmisét követően a Lelkipásztori Napok a Szent Alajos Konviktusban folytatódott, ahol áttekintették az elmúlt év eseményeit, örömeit, erősségeit, majd szentségimádáson töltekeztek. Ezekből merítve tekintettek a Misszió Évébe szombaton, amikor reggel Ft. Egeli Ferenc püspöki titkár mutatta be a terveket és az ezeket megalapozó gondolati hátteret, majd Nm. Ft. Dr. Német László SVD., a nagybecskereki egyházmegye püspöke, az Isteni Ige Társasága (Societas Verbi Divini) tagja, verbita missziós szerzetes tartott előadást a misszió aktualitásáról.

Lelkipásztori napok 2011

Ebben, a misszió három megvalósulási mozzanatának az „Ad gentes", vagyis a népekhez kilépő missziót; a szervezett püspökségeken folyó pasztorális munkát; és az evangelizációs munkát nevezte. Sorra véve a különböző mozzanatokat, elmondta, az „Ad gentes" misszió Szent Páltól eredeztethető, aki elment a különböző népekhez, levelezésben tartotta a kapcsolatot. Ebben elsődleges a tanúságtétel, együtt élni az emberekkel: „Van amikor húsz, harminc évig él az ember közöttük, és nincs megtérés. Majd csak utána kezdenek el az emberek lassan érdeklődni, hogy mit is jelent ez a vallás, miért jött el egy teljesen más ember, aki köztünk, velünk él, dolgozik, segít."

Az előadást követően a hallgatóság a misszió három megvalósulási mozzanatáról osztotta meg gondolatait csoportokban, erről reflektált, majd ugyancsak csoportokban - de már az esperességeknek megfelelően ültek össze elgondolkodni a Misszió Éve gyakorlati megvalósulásán. Végül ezt is plénumban értékelték, ötleteiket, véleményüket egymásnak bemutatták, a plakátszerűen elkészített terveiket pedig magukkal vitték, hogy az esperességi szintű lelkipásztori napokon már ezt továbblendítve, ebből továbblépve tudjanak építeni.

A Lelkipásztori Napok résztvevői saját közösségükbe viszik el a hétvégén megismert gondolatokat, üzeneteket, hogy a maga során mindenki bekapcsolódhasson a tudatosan megtervezett egyházmegyei pasztorális munkába.

Lelkipásztori napok 2011

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: